sockermonstret

En blogg om sockerberoende, kampen om vikten och vägen till att njuta fullt av livet!

Kycklingsallad

Publicerad 2013-11-25 21:05:36 i Dagens mat

Det får helt enkelt bli en till smalvecka. Jag känner mig lite besviken över mig själv att jag haft så dålig karaktär i helgen. Men man får se frammåt och se de små stegen, jag väger trots allt 3,5 kg mindre denna måndag än för en vecka sedan och midjan är 10 cm mindre! I lördags hade jag en bra mat dag - inget godis alls, gick en powerwalk och tränade vilket har bidragit till att jag blivit lite förkyld och en rejäl träningsvärk i bröst och ben, snacka om att vara otränad! Igår blev det lite godis på kvällen, men mot hur det brukar se ut var det inte så farligt.
 
Idag har maten sett ut såhär:
 
Frukost: Lättkvarg med jordgubbar, en skiva rågbröd med leverpastej och tomat, kaffe med lättmjölk. (191 kcal)
 

Lunch: En kåldolme och kokt potatis. (184 kcal)
 
Middag: Kycklingsallad. En kopp kaffe med lättmjölk. (282 kcal)
 
 
Totalt intag: 695 kcal

Vikt och mått efter vecka 1

Publicerad 2013-11-25 15:01:00 i Vikt & Mått

Så var det invägning efter vecka 1, inte riktigt vad jag hoppades på efter fredagsvägningen men det blev ändå -3,5 kg och -10 cm i midjan!
 
Vikt: 56,3 kg (-3,5 kg)
Längd: 166 cm
BMI: 20,4
 
Midjemått: 68 cm (-10 cm)

Inte riktigt som planerat...

Publicerad 2013-11-23 17:25:09 i Dagbok

Igår gick det inte riktigt som planerat med maten, faktiskt inte alls. Som allt för ofta tappade jag totalt fattningen under senare eftermiddagen och åt både det ena efter det andra. Att det ska vara så svårt att lära om hjärnan!
Jag har idag i efterhand beräknat att jag åt ca 3 600 kcal, minst, under gårdagen!! Helt galet, det mesta kommer från 5 ballerinakakor, en på se popcorn, tre rader choklad, en glass, en onödig brieost-macka, 5 godisbitar och lite annat. Ändå var detta inte speciellt mycket mot vad jag normalt vis äter under en helgkväll, skrämmande. Sedan kan man addera detta till även lördag och söndag. Så i vanliga fall konsumerar jag upp emot 15 000 kcal -per helg (!!). Inte sunt någonstans.
 
Men allt handlar om hur man tar sig upp igen. Idag startade jag dagen med en brunch vid halv tolv. Inte världens bästa brunch möjligvis, men det kompenserade både frukost och lunch och sedan bestämde jag mig för att inte falla tillbaka i mina dåliga helgmönster. Så med motivationen på topp bytte jag om och satte lurarna i öronen och fick till en jätteskön powerwalk på ca 1 h. Det blev 7,1 km totalt -494 kcal. När jag kom hem blev det lite träning.
 
  • armhävningar 10 x 3
  • squats med pilatesboll 15 x 3
  • Pilatespass 20 min
Hemma efter svettig runda!
 

Jag får se till att motionera ordentligt imorgon och hålla tummarna att inte fredagens ätardag satt för stora käppar i hjulet. Jag satsar på att vara i relativt fin form till nyår. Får använda detta och dra lärdom av och tänka på till nästa helg.
 
 

Utrensning avklarad!

Publicerad 2013-11-22 07:56:00 i Dagbok

Godmorgon. Har sovit ganska dåligt inatt igen tyvärr, men känner mig ändå hyfsat pigg. Sitter här med en kopp kaffe och funderar på vad jag vill ha till frukost. Idag börjar jag med att nästan fördubbla mitt kaloriintag. Kan komma att justeras längre fram igen, får se hur kroppen reagerar. Jag kan iallafall visa hur kroppen reagerat på dessa utrensningsdagar. Jag har tappat 5,4 kg på FYRA dagar! Officiell vägdag tänkte jag skulle vara på måndagar :)
 
 
Det låter helt galet, men i måndags när jag entrade vågen på morgonen efter helgen visade den 59,8kg. Jag visste att det mesta var vatten och lagrad glykogen i musklerna, men att det skulle vara SÅ mycket som 5,4kg.
 
Även om detta visar på att lågkaloridieter fungerar så gör det bara det under ett kort tag för de flesta. Detta viktras stannar givetvis upp om jag skulle fortsätta att bara leva på 600-700 kcal och framförallt skulle jag själv rasa ihop inom kort! Men att köra som kick-start några dagar kan jag rekommendera om man känner sig svullen och pluffsig. Våra kroppar är gjorda för att kunna leva på väldigt varierande energiintag, men då krävs också en rejäl påfyllning mellan lågenergidagarna.
 

Kokt kyckling

Publicerad 2013-11-21 20:13:40 i Dagens mat

Kunde inte somna inatt, låg helt klarvaken och funderade seriöst på att gå upp mitt i natten och plugga eller göra något annat effektivt men eftersom jag vaknade imorse så måste jag ju ha somnat tillslut. Vet inte om det berodde på att jag ätit så lite de senaste dagarna eller om jag helt enkelt inte borde dricka kaffe så sent.
 
Dagens mat har iallafall sett ut såhär;
 
Frukost: en skål lättkvarg med blåbär och ett finncrisp med färskost 9% + gurka. Kaffe med lättmjölk. (141 kcal)
 

 
Lunch: (Gårdagens rester) lax, kokt potatis, ärtor och romröra. (306 kcal)
 
 
Mellis: 1 stor morot. (33 kcal)
 
Middag: Hel kokt kyckling med kokta morötter, ris och currysås. (219 kcal)
 

 

Kväll: En kopp kaffe med lättmjölk. (9 kcal)
 
Totalt intag: 708 kcal

Linser och lax

Publicerad 2013-11-20 19:46:05 i Dagens mat

Frukost: en skål lättkvarg med blåbär, banan och kanel. En kopp kaffe med lakosfri lättmjölk. (136 kcal)
 
 
Lunch: (Rester) linsgryta med ris och brysselkål. Mineralvatten till. (204 kcal)
 
 
Middag: Ugnsbakad lax med kokt potatis, ärtor och romröra baserad på lättkvarg. (278 kcal)
 
 
Kväll: En kopp kaffe med lättmjölk. (13 kcal)
 
Totalt intag: 631 kcal

Today

Publicerad 2013-11-20 17:37:51 i Dagbok

Spexig dag med massa plugg men nu ska det lagas middag! Det blir potatis med ugnabakad lax och en jättegod romröra på lättkvarg till och de obligatoriska kokta ärtorna. Bra vardagsmat, jag hade kunnat äta det varje dag. 
Maten i övrigt har gått lika bra idag, det bara rullar på. Känner mig inte hungrig alls men det ska bli skönt att börja äta lite mer på fredag och framförallt - komma igång med motionen! Filurar redan på om jag ska ta mod till mig och bege mig ut på en morgonpromenad då. Kanske lika bra så att det verkligen blir av. Undrar också om man bör äta före eller efter eller dela upp frukosten i två mål. Får väl se vad som känns bäst om ingen har något tips? ^^
 
 

En hållbar plan

Publicerad 2013-11-20 10:23:18 i Tankar

Vi vet ju egentligen alla hur vi ska gå ner i vikt - mindre mat och mer motion. Men för en del av oss är det svårt att hitta en balans och det är lätt att hamna i en ond spiral av att äta förlite kontra överätning, träna intensivt några veckor för att sedan ge upp helt i flera månader.
 
Jag har själv testat diverse otaliga dieter genom åren men kommit fram till att det mest framgångsrika receptet är att äta lite av allt med måtta och att hitta en träningsform som man trivs med och lägga sig på en rimlig nivå. Sedan kämpar jag fortfarande med mitt sockerberoende som slår tillbaka till och från (gärna under hösten). Det ÄR otroligt svårt att bryta gamla mönster, när hjärnan hejar på en att äta mer mer mer för att det just i denna stund inte spelar någon roll tills man stocknar av socker i kroppen och då kommer ångesten över hur dåligt man mår.
 
Mitt främsta mål är att må bra, både i knopp och kropp. Sedan vill jag gärna känna mig fin också, stark och energisk. Jag hoppas innerligt att helgen som varit får lov att vara min sista hetsätningshelg på länge. 
 
Jag anser inte längre att jag behöver leva helt utan kolhydrater, för på min egen kropp har de faktiskt en positiv inverkan både vad gäller förbränning och hunger. Och det ska finnas plats för godsaker också - med måtta!
 
 
De här första dagarna kommer jag äta väldigt lite, men jag har så mycket energi lagrad i kroppen efter helgen att jag klarar mig gott och väl. På fredag kommer jag öka intaget till ca 1200 och komma igång med regelbunden motion och veckan efter kommer bli lite bollande med energiintaget för att hitta en bra balans där jag kan bränna fett och maximera energin. Jag kommer också att ta upp min pilatesträning som gör under för kroppen! Kommer skriva mer om det längre fram. Det kortsiktiga målet är att vara ganska fit inför den stora Nyårshelgen och det långsiktigare målet att komma igång med löpning till sommaren.
 
Just nu använder jag flitigt appen Shape Up. Det är faktiskt så att det inte finns några genvägar. Har man svårt att äta balanserat, d.v.s. ofta under - eller överäter så kan det vara en god idé att hålla koll på kalorimängden under en period för att lära känna sin kropp bättre, hur mycket man faktiskt behöver äta och av vad.
 
 
 

Blåbär och linsgryta

Publicerad 2013-11-19 20:04:00 i Dagens mat

Idag känner jag mig betydligt piggare (och LÄTTARE) än igår, fy vilken urkdag det var. Tänkte köra minst 4 lågkaloridagar (max 700 kcal) för att sätta lite fart på systemet.
 
Frukost: Lindahls lättkvarg med lite jordgubbar och massor av blåbär, kaffe med lakosfri lättmjölk (137 kcal).
 


Lunch: Salladstallrik av isberg, blomkål, rårivna morötter, 100g naturell keso och ett finncrisp med färskost 9% + purjolök (196 kcal).
 
Mellis: en liten clementin (39 kcal).
 
Middag: Linsgryta med gul paprika, lök och persilja med en näve ris och brysselkål. En kopp kaffe med lättmjölk. (233 kcal)
 
Totalt intag: 604 kcal
 
 
 

5 Hårfavoriter!

Publicerad 2013-11-18 22:23:00 i Skönhet & Sånt

1. Schampo & Balsam
 
 
Mitt absoluta favorit schampo just nu! Inte så dyrt (69 kr/st) och väldigt drygt! Nästan helt naturliga ingredienser. Efter några hårtvättar känns håret tjockare och blir inte fettigt lika snabbt som med "vanliga" schampon. Håret blir inte heller lika statiskt under vinterhalvåret som annars. Har man tunt och fint hår är det väl värt att prova!

2. Torrschampo från Batiste
 
 
Jag har provat måååånga olika torrschampon genom åren men alltid gått tillbaka till Batiste. Perfekt om man inte hinner tvätta håret just den dagen eller bara för lite extra volym.

3. Kokosolja som hårinpackning
 
 
Släng alla kemiska inpackningar och kör på 100% naturligt istället! Smeta in ekologiskt (kallpressad) kokosolja i längderna och mycket i topparna på kvällen eller några timmar innan hårtvätt, sätt upp i en inbakad fläta och låt oljan sköta håret. Efter ett tag kommer du märka hur lent och fint håret blir!
 
4. Moroccanoil Light - för oss med tunt nordiskt hår
 
 
Den här har jag alltid ståendes i hyllan, den är otroligt dryg (brukar hålla ca 6 mån) och kkostar runt 300kr. Ta ett pumptryck olja i torrt hår, i topparna, eller 2 pumptryck i nytvättat fuktigt hår. Tynger inte ner håret och ger det fukt under dagen.

5. Parfymfri hårspray

 
Jag avskyr hårspray som ger en själv och andra andnöd. Den här från Apoteket Hjärtat tycker jag är därför är super, den ger inte heller ett så stelt resultat som många andra hårsprayer men håller ändå och är ganska billig (ca 45kr).

Utrensningsdag

Publicerad 2013-11-18 20:03:00 i Dagens mat

Idag har det inte blivit mycket mat, av förklarliga skäl; magen är fortfarande full! Vaknade också väldigt sent, helt mosig i hjärnan (sådär som man blir av förmycket socker flera dagar i rad).
 
"Brunch": en skål Lindahls lättkvarg blandat med jordgubbsspad toppat med jordgubbar och skivad banan. En kopp kaffe med laktosfri lättmjölk (132 kcal).
 
Middag: En liten fläskfärsbiff med en näve pasta, kokt blomkål och isberg samt en klick ketchup. Avslutad med en kopp kaffe med laktosfri lättmjölk. (257 kcal).
 
Totalt intag: 389 kcal

UTGÅNGSLÄGE mitt i November

Publicerad 2013-11-18 15:13:00 i Vikt & Mått

Tja, riktigt så här illa är det inte, men det ser så ut efter en hel helg med massor av god mat, massor av vin, choklad, tårta och muffins. Hela kroppen sväller upp som en ballong, att man aldrig lär sig! Nåja, nu får det vara sluttramsat. Får köra några lågkaloridagar för att göra av med några kilo överflödsvätska och till helgen kommer jag börja fila på ett bra träningsupplägg för att forma till kroppshyddan. Lite mer muskler - lite mindre daller ;) Men jag bjuder på en anonym förebild av ett riktigt sockermonster.
 
Startvikt: 59,8kg
Längd: 166 cm
BMI: 21,7
Midjemått: 78 cm
 
 
 

Startar upp bloggen igen :)

Publicerad 2013-11-18 13:53:00 i Dagbok

Hej hopp!
 
Under ett år har det hänt grejer. Jag nådde tillslut min målvikt när jag började äta allt men lagom. Tyvärr har det nu smugit sig på några eländiga höstkilon igen efter sommaren och då är det lika bra att tag i det nu innan det går över styr! Men den här gången handlar det inte bara om att gå ner i vikt utan jag vill faktiskt komma i form, på riktigt, med träning för en stark kropp med bra kondition vilket kommer behövas nästa sommar!
 
 
/Sockermonstret
 
 

Om

Min profilbild

Sarah

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela